Zahărul a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai controversate alimente comune. Deși este necesar în organism, modul în care alegem să îl consumăm nu este tocmai cel mai potrivit.

Este cunoscut faptul că de cele mai multe ori, zahărul stă la baza apariției cariilor și a obezității. Zahărul poate fi o toxină veritabilă, iar consumat în cantități mari este cauza unor afecțiuni. Printre acestea se numără hipertensiunea arterială, diabetul de tip II sau problemele cardiace.

Acestea sunt concluziile la care s-a ajuns în urma studiilor efectuate de specialiști în endocrinologie și obezitate infantilă, din cadrul Universității de Medicină din California. În prezent, România ocupă locul al doilea în ceea ce privește obezitatea infantilă din Europa.

Dietele nesănătoase și lipsa activităților fizice sunt principalii factori responsabili de creșterea ratei obezității. Între aportul caloric și caloriile consumate are loc un dezechilibru. Cu cât acest dezechilibru este mai mare, cu atât crește si riscul apariției obezității.

În rândul copiilor obiceiurile culinare s-au schimbat de-a lungul anilor. În prezent, copiii preferă să consume alimente de origine animală, bogate în zahăr, în grăsimi. Recomandat este însă consumul de fructe și legume naturale sau alimente bogate în cereale și fibre.

Pe moment, consumului de zahăr pare să nu aibă efecte negative asupra organismului. În timp însă, consumat în mod regulat, ne putem confrunta cu adevărate probleme.

Cum raspunde organismul atunci cand consumam zahar?

Vă prezentăm opt dintre efectele pe care zahărul le are, atât în forma brută, cât și sub formă de fructoza sau glucoza.

Zaharul afecteaza sanatatea creierului

Consumat în mod regulat, zahărul poate duce în timp la o îngreunare a procesului de învățare și a memoriei. Ne putem confrunta aici și cu deficitul de atenția și lipsa de concentrare, mai ales în rândul celor mici.

Fructoza, glucoza și zahărul au rol în stimularea zonei neuronale a centrului de recompensă a creierului.

Pentru a ne păstra creierul sănătos, se recomandă să înlocuim gustările dulci cu cele naturale sau sărate.

Zaharul induce pofta de dulce

Fructoza poate influența în organism senzația de sațietate. Alimentele dulci consumate ne pot induce pofta de dulce și nevoia de a consuma cât mai multe alimente bogate în zahăr.

Dependenta de zahar

Consumul ridicat de zahăr are efecte și asupra dopaminei, hormonul plăcerii. Consumat în exces, zahărul stimulează eliberarea de dopamină. Aceasta este și neurotransmițătorul responsabil cu controlul centrului de recompensă din creier.

Hiperstimulați, receptorii de dopamină dezvoltă o toleranță crescută. De aici vine nevoia de a consuma cât mai mult zahăr, pentru a obține un efect plăcut.

Dependența de zahăr este reală, iar unii specialiști și cercetători din domeniu o aseamănă cu dependența de cocaină. Unii cercetătoi sunt de părere că dependența de zahăr este de opt ori mai gravă decât cea de cocaină.

Zaharul influenteaza sanatatea pielii

Zahărul consumat în cantități mari împiedică producția de colagen din organism. De asemenea, poate duce la o elasticitate redusă a pielii și la apariția prematură a ridurilor.

Consumul regulat de zahăr accelerează glicația, procesul responsabil de pierderea strălucirii pielii, apariţia „pungilor” de sub ochi, mărirea porilor şi înmulţirea ridurilor fine.

În urma procesului de glicaţie, moleculele formate pot dezactiva enzimele naturale cu proprietăţi antioxidante din corp. Asta înseamnă că pielea devine mai vulnerabilă în faţa radicalilor liberi.

Vezi efectele zahărului asupra tenului și nu numai.

Tesutul adipos

Una dintre funcțiile ficatului este de a metaboliza zahărul și a-l transforma în energie. Această funcție însă are anumite limite, zahărul consumat în exces este transformat în grăsime, nu în energie.

Grăsimea se va depozita pe organele interne și în timp va crește riscul afecțiunilor precum diabetul, bolile cardiovasculare sau obezitatea.

Zaharul, un real factor de stres

Nivelul de cortizol din organism, mai exact hormonul stresului, poate scădea datorită consumului de alimente dulci. Consumul acestor alimente în exces, poate crește rezistența la insulină, declanșând un alt tip de stres, din interiorul organismului.

Cel mai bun remediu pentru reducerea nivelului de cortizol și de stres este practicarea de activități sportive.

Oxidarea celulelor

Fructoza accelerează oxidarea naturală de la nivelul celulelor. Proteinele, țesuturile și organele interne se pot deteriora în timp. Astfel crește riscul apariției anumitor afecțiuni, precum cele hepatice, insuficiența renală sau cataracta.

Zaharul și nivelul de energie

Zahărul prezent în carbohidrați duce la creșterea rapidă a nivelului glucozei din sânge. Unul dintre efectele pe termen scurt este că ne simțim mai energici. Pe termen lung însă, consumul de carbohidrați va induce o stare de oboseală continuă.

În rândul copiilor, nivelul de zahăr din organism se manifestă prin agitație și energie în exces. Pentru a menține un nivel optim de energie, putem apela la gustări naturale, sau la sucuri pe bază de fructe și legume.

Recomandari finale

Nivelul de zahăr din organism poate fi restabilit consumând alimente bogate în proteine. Se recomandă iaurtul natural, fructele și legumele proaspete, humusul.

Deși suntem tentați să credem că zahărul se găsește doar în dulciuri, acestea se găsește și în alimentele procesate, tratate chimic, în paste făinoase sau în pâine.

Unii dintre noi nu putea renunța la anumite alimente, care deși par a fi inofensive, pot dăuna grav sănătății pe termen lung.

Doza maximă recomandată de zahăr pe zi, pentru un adult este de 80 grame, iar pentru un copil de 60grame. Atât timp cât păstrăm un raport optim al nivelului de zahăr din organism, putem să ne îmbunătățim starea de sănătate. Înlăturând treptat din alimentație zahărul și alimentele bogate în zahăr, ne putem bucura de energie și vitalitate pe termen lung.

În cazul în care suntem fani ai torturilor și nu putem renunța la ele, sau avem un eveniment care merită sărbătorit cu un tort, putem apela la varianta fără zahăr. La LifeSpot găsim o gamă variată de torturi 100% naturale, îndulcite doar cu miere de albine sau sirop de agave.

0
    0
    Cos