Ovăz Fără Gluten: Cum Să Alegi și Să Folosești Corect ovăzul

Ovăzul este o cereală populară și versatilă, cunoscută pentru proprietățile sale nutritive, dar există o mulțime de confuzie în jurul acestei culturi. Se pare că întrebarea principală care persistă în mintea multor oameni este: ovăzul are gluten sau nu? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să înțelegem mai întâi ce este glutenul, ce presupune sensibilitatea la gluten și cum sunt etichetate produsele.

Despre Ovăz

Ovăzul este o cereale valoroasă din punct de vedere nutritiv și este folosit în numeroase forme, cum ar fi fulgii, făina, laptele sau biscuiții. Această cereală bogată în fibre, proteine, vitamine și minerale, precum fierul, magneziul și zincul, reprezintă o alegere sănătoasă în dietă. Ovăzul conține, de asemenea, antioxidanți și compuși bioactivi care au fost asociați cu reducerea riscului de boli cardiovasculare și diabet de tip 2.

În mod natural, ovăzul nu conține gluten. Totuși, aici intervine problema contaminării cu gluten în timpul procesului de producție și prelucrare. Din cauza faptului că ovăzul este adesea cultivat în proximitatea altor cereale, cum ar fi grâul, orzul și secara, există riscul contaminării cu aceste cereale, iar astfel, ovăzul poate conține mici cantități de gluten.

Ce Este Glutenul?

Glutenul este o proteină complexă formată din gliadină și glutenină, care se transformă în gluten atunci când este combinată cu apă și amestecată. Gliadina este componenta care afectează negativ persoanele cu boala celiacă. În funcție de cereala de proveniență, această proteină poartă denumiri diferite: gliadina în grâu, hordeina în orz și secalina în secară. Ovăzul conține, de asemenea, o proteină similară numită avenină.

Studiile au arătat că majoritatea persoanelor cu boala celiacă pot tolera ovăzul fără gluten, dar problema apare în momentul în care ovăzul este cultivat sau procesat în aceleași facilități cu grâul, orzul și secara, ceea ce poate duce la contaminarea cu gluten.

Ce Este Boala Celiacă?

Boala celiacă este o afecțiune autoimună caracterizată de simptome gastrointestinale grave, precum balonare, vărsături, gaze, diaree, constipație, scădere în greutate și anemie. Atunci când persoanele cu boala celiacă consumă alimente care conțin gluten, organismul lor produce anticorpi care atacă glutenul, provocând leziuni la nivelul intestinului subțire. Aceasta inflamație și deteriorare a intestinului sunt responsabile de simptomele enumerate mai sus.

Pentru cei cu boala celiacă, evitarea completă a glutenului este esențială. Orice deteriorare a intestinului subțire poate afecta capacitatea corpului de a absorbi vitamine, minerale și alte nutrienți, conducând la deficiențe nutritive.

Ovăzul și Etichetarea „Fără Gluten”

În multe țări europene, ovăzul este permis în produsele etichetate drept „fără gluten.” Canada, de asemenea, permite mențiunea „fără gluten” pentru ovăzul fără gluten și alimentele care conțin ovăz ca ingredient, cu condiția ca acesta să fie cultivat și procesat în mod special pentru a se asigura că nu conține mai mult de 20 ppm (parti per million) de gluten.

Totuși, în țări precum Noua Zeelandă și Australia, ovăzul nu poate fi etichetat drept „fără gluten.” Legislația privind etichetarea poate varia, așadar, este esențial să verificați cu atenție etichetele produselor pe care le achiziționați.

Are Ovazul Gluten?

Ovăzul în sine nu conține gluten, dar riscul contaminării există din cauza proximității cu alte cereale care conțin gluten. Persoanele cu boala celiacă sau sensibilitate la gluten ar trebui să fie atente atunci când aleg produse care conțin ovăz și să opteze pentru ovăzul certificat fără gluten, cultivat și procesat special pentru a preveni contaminarea cu gluten. Cu atenție la etichete și selecționarea produselor corecte, ovăzul poate rămâne o parte sănătoasă a dietei pentru cei care trebuie să evite glutenul.

0
    0
    Cos