Tradiții de Anul Nou
Noaptea dintre ani este un prilej de sărbătoare alături de persoanele dragi. Atmosfera caldă, mirosul bunătăților proaspete și prezența celor dragi creează o seară magică.
Conform tradițiilor străvechi, există anumite alimente despre care se spune că nu ar trebui să ne lipsească de pe masă în noaptea dintre ani, dacă vrem să avem parte de belșug. Deși la început era doar o superstiție, în timp s-a format o adevărată tradiție iar unele alimente sunt nelipsite de pe mesele noastre.
Sunt preferate în noaptea dintre ani meniuri care conțin pește, carne de porc, legume și fructe, în special strugurii. Cum putem adopta aceste meniuri pentru a ne bucura de preparate sănătoase, bogate în nutrienți și vitamine?
Vă prezentăm în cele ce urmează o serie de alternative sănătoase pentru rețetele tradiționale adoptate de Revelion.
Mancarurile traditionale de Revelion vs. alternativele sanatoase
Peștele este unul dintre alimentele care nu lipsește din meniul petrecerii de Revelion. Se spune că cei care mănâncă pește în noaptea dintre ani vor avea în anul următor parte de noroc și bunăstare. Peștele este un aliment bogat în vitamine, proteine și acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6. Dacă stilul de viață sau dieta adoptată ne permit consumul de pește, putem alege somon sau ton, pe care îl pregătim pe grătar sau în cuptor, alături de legume.
În locul preparatelor din carne sau din pește putem opta pentru friptură de nuci la cuptor cu legume precum fasole, linte, mazăre, soia sau năut. Acestea sunt pline de nutrienți și au un număr mic de calorii. Putem opta de asemenea și pentru prepararea de supe, piureuri sau chiftele.
Tradiționalele sarmale le putem înlocui de asemenea cu sarmale raw-vegane. Tot ce trebuie să facem este să eliminăm carnea din compoziție și să adăugăm ciuperci, nuci și semințe de floarea soarelui. După preferințe, se pot adăuga și roșii proaspete sau deshidratate.
Acestea se pot servi cu smântână raw-vegană din caju sau cu o salată de sfeclă roșie cu hrean.
Roșiile umplute sunt o altă variantă delicioasă și sănătoasă în același timp pentru masa de Revelion. În loc de roșii putem opta și pentru dovlecei sau ardei. Umplutura poate fi făcută din legume și semințe, după bunul plac.
Ciorba de burtă este una dintre specialitățile preferate pe masă în perioada sărbătorilor de iarnă. Putem prepara ciorba într-o variantă mult mai sănătoasă, plină de proprietăți nutriționale. Burta poate fi înlocuită cu ciuperci pleurotus iar smântâna cu lapte de caju sau de migdale.
Legumele și fructele nu trebuie să lipsească de la nicio masă, indiferent dacă este sau nu una festivă. Putem opta pentru prepararea de salate din legume proaspete, iar fructele le putem consuma fie în formă brută fie sub formă de prăjituri și torturi. Torturile raw-vegane sunt alegerea perfectă, întrucât nu conțin zahăr, aditivi sau îndulcitori artificiali, sunt sățioase și extrem de cremoase.
Sugestie de meniu sanatos pentru masa de Revelion
Aperitive
- Zacuscă raw-vegană din vinete fără foc
- Chiftele din sfeclă roșie
- Pachețele din brânză raw-vegană cu morcovi
Felul Principal
- Supă cremă de dovleac
- Sarmale raw-vegane
- Dovlecei umpluți cu brânză row-vegană
Desert
- Budincă raw-vegană din fructe de pădure
- Tort raw-vegan
Într-un articol anterior am prezentat o serie de alternative a mâncărurilor pentru masa de Crăciun, care pot fi de asemenea adoptate și pentru masa de Revelion. Vezi aici mai multe idei.
Sărbătorile nu sunt despre mâncare, ci despre timp în familie și momente frumoase. Oricare ar fi alegerile în materie de meniu, esențial este să consumăm prudent, să nu facem excese alimentare și să ne putem bucura de clipele petrecute cu cei dragi.