Meniuri sănătoase pentru masa de Paști

Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, iar tot mai mulți dintre noi ne gândim doar la preparatele pe care le vom servi la masa de Paști. „Vedetele” de la masa de Paști sunt de obicei preparatele pe bază de carne de miel și ouă vopsite. Cele mai așteptate preparate în această perioadă sunt friptura […]
0
(0)

Evalueaza articolul!

Media voturilor: 0 / 5. Voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Cum ați găsit această postare utilă...

Urmariti-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu v-a fost utilă!

Să îmbunătățim această postare!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, iar tot mai mulți dintre noi ne gândim doar la preparatele pe care le vom servi la masa de Paști.

„Vedetele” de la masa de Paști sunt de obicei preparatele pe bază de carne de miel și ouă vopsite. Cele mai așteptate preparate în această perioadă sunt friptura și drobul de miel, iar în ceea ce privește dulcele, fac cinste mesei pasca și cozonacul.

Odată ce am adoptat un stil de viață sănătos nu mai suntem atât de nerăbdători atunci când vine vorba despre aceste preparate. De obicei, mâncărurile tradiționale sunt bogate în grăsimi și pică greu. Ne lăsăm conduși de poftă și ne înfruptăm din bucatele pregătite, solicitându-ne oganismul

Fie că am adoptat un regim alimentar fără carne sau alimente procesate precum cele conservate sau semi-preparate, congelate, fie dorim să adoptăm mâncăruri mai ușoare, putem găsi alternative. De asemenea, mâncărurile tradiționale pe bază de carne și lactate pot solicita organismul cu atât mai mult dacă s-a respectat postul și acestea au lipsit din alimentație.

Pentru o dietă sănătoasă avem nevoie de proteine, însă asta nu înseamnă că trebuie să facem excese de carne sau de ouă roșii. Unul dintre cele mai nutritive alimente este oul, întrucât este o sursă bună de proteine, vitamine și minerale. De asemenea, carnea de miel este cu mult mai sănătoasă și nutrivită, comparativ cu alte tipuri de carne roșie. Aceasta este o sursă bună de vitamine și minerale, care au rol benefic asupra sistemului imunitar.

În cazul în care produsele de origine animală și lactatele fac parte din alimentația noastră, se recomandă să le consumăm cu moderație. Se recomandă ca acestea să fie consumate pe parcursul zilei, cu cel puțin 4 ore înainte de culcare, pentru a putea fi asimilate.

Ce putem include în meniu la masa de Paști pentru a avea parte de mese ușoare și sănătoase?

În cazul în care nu putem renunța la carne, recomandarea este să o pregătim la grătar, steamer sau cuptor. Întrucât friptura de miel face parte din tradiție, o putem adopta, însă în cantități mici. Pe lângă aceasta putem prepara pește cu legume la cuptor, cu dressing de lămâie.

Fiind primăvară avem nenumărate posibilități culinare. Ne putem pune imaginația la treabă și să pregătim delicii culinare pe bază de legume și verdețuri proaspete.

Pentru a compensa consumul de carne și de lactate, putem prepara sărmăluțe fără carne. În loc de carne putem pune hrișcă și nuci. Vor fi chiar mai gustoase și mai ușoare, nu vor solicita organismul la fel ca cele tradiționale. De asemenea, putem opta pentru garnituri din legume precum broccoli, sparanghel, țelină etc.

Vă prezentăm în cele ce urmează sugestii de mâncăruri pe care le puteți prepara în această perioadă:

Aperitive:

• zacuscă din vinete;
• chiftele din legume (sfeclă roșie, dovlecei, cartofi, conopidă);
• pachețele din brânză cu legume/verdețuri;
• roșii umplute cu brânză;
• pate de caju/semințe de floarea soarelui/măsline;
• bruschette cu roșii.

Felul principal:

• friptură de miel;
• pește la cuptor/grătar;
• sarmale cu hrișcă și nuci;
• supă cremă de legume (dovleac, broccoli etc);
• vinete umplute, dovlecei sau ardei umpluți.

Garnitură:

• frigărui din legume (cartofi, ceapă, roșii, ciuperci, dovlecel, vinete etc);
• ciuperci pe grătar;
• piure de țelină/morcov/broccoli/spanac;
• salată de sfeclă roșie cu hrean;
• cartofi copți.

Desert:

pască cu ciocolată/vanilie și stafide raw-vegan;
cozonac cu nucă raw-vegan;
tort fără zahăr cu fructe proaspete;
• tartă cu nucă de cocos;
• măr copt cu ciocolată;
• salam de biscuiți.

Într-un articol anterior au fost prezentate meniuri sănătoase care pot fi adoptate pentru masa de Crăciun. De cele mai multe ori însă, la cele două sărbători diferența din meniu o reprezintă tipul de carne, restul mâncărurilor fiind cu ușurință gătite în ambele perioade.

Vezi mai multe idei de meniuri sănătoase.

Ideile de meniuri prezentate pot fi adoptate atât de persoanele raw-vegane cât și de cei care doresc să aibă parte de un meniu sănătos. Indiferent de stilul de viață adoptat, grija pentru alimentație trebuie să fie la oricare dintre noi. De aceea, optim este consumul responsabil de preparate în perioada sărbătorilor.

Frumusețea sărbătorilor pascale stă în liniștea sufletească și în timpul de calitate petrecut, pe cât posibil, în familie.

Evalueaza articolul!

Media voturilor: 0 / 5. Voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Cum ați găsit această postare utilă...

Urmariti-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu v-a fost utilă!

Să îmbunătățim această postare!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

Lifespot: despre alergii la copii

Despre alergii la copii Alergiile și intoleranțele alimentare la copii sunt din ce în ce mai des întâlnite în zilele noastre, ele putând afecta semnificativ calitatea vieții. Pe de o parte pe cea a părinților, care trebuie să facă față stresului de a analiza zilnic...

Ovaz fara Gluten? Are ovazul Gluten? … și Beneficiile Sale Pentru Sănătate!

Deși ovăzul este apreciat pentru valoarea sa nutritivă, există confuzie în ceea privește glutenul. Acest articol clarifică această problemă, explicând proprietățile benefice ale ovăzului, riscul de contaminare cu gluten din cauza cultivării și procesării, impactul glutenului asupra persoanelor cu boala celiacă sau sensibilitate, diferențele de reglementare privind etichetarea “fără gluten” și recomandări pentru alegerea ovăzului sigur pentru consum.

Tort baby friendly pentru un Smash the cake de neuitat

Ședințele foto Smash the cake au devenit foarte populare în ultima vreme în rândul părinților și sunt foarte prezente în mediul online. Tradiția Smash the cake Această tradiție a evenimentului Smash the cake a pornit din America și apoi, treptat a fost adoptată la...

Spirulina – ingredientul minune care întărește și hrănește organismul

CuprinsSpirulina - cum ajută organismul?Ce este spirulina?Ce conține spirulina?Beneficiile consumului de spirulinaCine poate consuma spirulina?ContraindicațiiCe tipuri de spirulină există?Spirulina verdeSpirulina albastraBeneficiile spirulinei albastre: Spirulina -...

Matcha – aurul verde și beneficiile sale asupra sănătății

Produsele raw vegane sunt apreciate și îndrăgite pentru aportul de vitamine și minerale pe care îl aduc organismului nostru. Dar de fapt ce le face să fie atât de speciale? Ingredientele care le compun. Matcha se numără printre ingredientele de seamă folosite în...
0
    0
    Cos