Îndulcitori naturali – Cum poți îndulci tortul în mod natural și sănătos

Îndulcitori naturali, alternative ale zahărului Unul dintre deserturile preferate de către majoritatea persoanelor este tortul. Dulce, aromat și savuros, tortul poate cuceri cu ușurință pe oricine. De la variante clasice de tort diplomat până la torturi personalizate după bunul plac, acestea au devenit în ultimii ani indispensabile evenimentelor importante din viața noastră. Despre iubitul desert […]
5
(1)

Evalueaza articolul!

Media voturilor: 5 / 5. Voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Cum ați găsit această postare utilă...

Urmariti-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu v-a fost utilă!

Să îmbunătățim această postare!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

Îndulcitori naturali, alternative ale zahărului

Unul dintre deserturile preferate de către majoritatea persoanelor este tortul. Dulce, aromat și savuros, tortul poate cuceri cu ușurință pe oricine. De la variante clasice de tort diplomat până la torturi personalizate după bunul plac, acestea au devenit în ultimii ani indispensabile evenimentelor importante din viața noastră.

Despre iubitul desert se spune uneori însă că nu este foarte sănătos, din cauza conținutului mare de zahăr din compoziție. De asemenea, există cazuri în care, din diverse motive este necesar să reducem consumul de zahăr. Reducerea consumului de zahăr din alimentație nu trebuie să influențeze preferințele culinare. Datorită alternativelor de pe piață, ne putem bucura de desert în continuare.

Din punct de vedere hormonal, lipsa de zahăr sau nivelul scăzut al caloriilor din zaharuri pot face organismul să secrete insulină, asemeni situațiilor în care consumăm alimente dulci-calorice. Excesul de insulină creează o poftă mare de alimente dulci. Din acest motiv putem găsi alternative ale zahărului, care este atât de nociv organismului.

Există o serie de îndulcitori naturali care pot fi folosiți cu succes în îndulcirea deserturilor. După caz, aceștia pot aduce și beneficii organismului, fiind bogați în minerale și vitamine sau având un nivel scăzut de calorii.

Alternative pentru zahăr se găsesc în prezent cu ușurință și sunt la îndemâna oricui. Prezentăm în cele ce urmează o serie de alternative dulci, care pot fi folosite cu succes în îndulcirea deserturilor chiar și de diabetici.

Alternative sănătoase ale zahărului

1. Mierea de albine
2. Stevia
3. Siropul de agave
4. Zahărul de cocos
5. Melasa
6. Siropul de arțar

7. Eritritolul

Mierea de albine

Mierea de albine a fost unul dintre primii îndulcitori naturali folosiți de către om, fiind cel mai cunoscut înlocuitor al zahărului. Are un conținut bogat în calorii, mai mare decât zahărul obișnuit, însă acestea nu afectează funcțiile metabolice. Având un conținut bogat în calorii și fiind mai dulce, se folosește în alimentație în cantități mici.

Mierea conține mare parte din vitaminele care se recomandă a fi consumate, cum ar fi cupru, mangan, calciu, potasiu, sodiu, magneziu, fier, fosfor, siliciu. Se spune despre mierea de albine că atunci când este procesată devine toxică, fapt ce nu este însă adevărat. Conform unor teorii, mierea de albine își poate pierde proprietățile la temperaturi ridicate. De aceea, dacă se dorește profitarea pe deplin de proprietăților din miere, se recomandă evitarea expunerii la temperaturi crescute.

Acest îndulcitor poate fi folosit cu succes în diverse rețete, iar pe lângă creștrea energiei, este folosit și ca adjuvant în răceli, arsuri sau pentru întărirea sistemului imunitar.

Întrucât LifeSpot susține sănătatea și consumul responsabil de îndulcitori, folosește în deserturi doar miere de albine bio.

Stevia

Stevia este un îndulcitor popular în rândul persoanelor care suferă de diabet. Deși nu este printre cele mai populare îndulcitoare de pe piață, este unul dintre cele mai dulci și mai sănătoase. Nu conține calorii și nu are impact glicemic, motiv pentru care este potrivită persoanelor diabetice.

Este de 300 de ori mai dulce decât zahărul, iar unele persoane preferă să o amestece cu celuloză pudră sau cu diverși agenți, astfel încât să fie mai ușor de consumat.

Conform studiilor de specialitate, stevia poate scădea tensiunea arterială atunci când aceasta este prea ridicată și de asemenea poate scădea glicemia la persoanele diabetice.

Siropul de agave

Siropul de agave este cu 25% mai dulce decât zahărul însă are un indice glicemic mai scăzut decât acesta. Având o cantitate mare de fructoză, folosit în exces poate contribui la rezistența la insulină. Astfel poate fi un factor de risc pentru persoanele care suferă de diabet zaharat sau de boli cardiovasculare.

Datorită indicelui glicemic mic, organismul digeră siropul de agave cu ușurință. Poate fi folosit în îndulcirea deserturilor sau a băuturilor precum ceai și cafea. De asemenea, conține enzime naturale, vitamine și minerale, fiind recomandat pentru întărirea sistemului imunitar și pentru tratarea inflamațiilor.

Dacă ești vegan, LifeSpot are soluții și pentru tine. La cerere, dulciurile pot fi îndulcite cu sirop de agave, astfel încât să te poți bucura de un tort vegan sau raw-vegan delicios.

Zahărul de cocos

Zahărul de cocos este folosit ca îndulcitor natural în special în bucătăria asiatică. Are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul obișnuit și conține numeroase minerale benefice organismului.

Cu un conținut ridicat de vitamica C, zahărul de cocos este unul dintre cei mai rezistenți îndulcitori din întreaga lume. Este obținut din seva sau din nectarul palmierilor și au un conținut bogat de potasiu, zinc, fier și vitaminele B esențiale.

Melasa

Melasa este rezultatul obținut din extragerea zahărului din sfeclă sau din trestie-de-zahăr. Având o constistență vâscoasă, este foarte utilizată în pregătirea deserturilor.

Melasa este săracă în grăsimi saturate, sare și colesterol. Datorită conținutului bogat de nutrienți, minerale, grăsimi și vitamine, aduce multiple beneficii organismului. Printre beneficiile pe care le poate avea, se numără hidratarea și întinerirea pielii, previne anemia și îmbunătățește digestia.

Se recomandă consumul melasei în cantități mici, întrucât este mult mai dulce decât zahărul.

Siropul pur de arțar

Deși este cu mult mai dulce decât zahărul, siropul de arțar este o variantă mult mai sănătoasă de îndulcire a deserturilor. Are proprietăți asemănătoare mierii de albine și trebuie consumat cu moderație, mai ales de persoanele care doresc să slăbească sau au probleme cu glicemia.

Siropul de arțar aduce numeroase beneficii stării de sănătate, datorită conținutului ridicat de mangan și zinc. În compoziția acestuia regăsim și cupru, fier, fosfor, seleniu și vitamina B8. Datorită conținutului bogat de minerale, siropul de arțar favorizează funcțiile hepatice și renale, ajutând de asemenea ți la fixarea calciului în organism.

Eritritolul

Acesta este un alcool din zahăr, produs în mod natural de fructe. Se găsește în pere, pepeni, struguri sau chiar porumb. Gustul și aspectul eritritolului sunt asemeni zahărului, însă diferența constă în lipsa de efectele secundare produse.

Eritritolul este lipsit de calorii, fiind în acest fel înlocuitorul ideal pentru persoanele ce vor să elimine câteva kilograme sau urmează o anumită dietă slabă în calorii. De asemenea, eritritolul nu influențează nivelul de zahăr din sânge, are un indice glicemin foarte mic, aproape de 0. Neavând efect în producerea de insulină, poate fi consumat și de către diabetici.

Puterea de îndulcire a eritritolului este 60-80%, are un gust dulce și răcoros. Un alt avantaj pe care îl are acest înlocuitor este că nu produce carii, ba chiar mai mult, protejează dantura.

În ultimii ani, tot mai multe persoane reduc de bună voie consumul de zahăr. Pe lângă persoanele care suferă de diabet sau alte afecțiuni care nu permit consumul de zahăr, îndulcitorii naturali pot fi folosiți de persoanele care au adoptat un stil de viață vegan sau raw vegan.

Alternative ale zahărului sunt numeroase, destinate fiecărei nevoi în parte. De evitat în produsele alimentare în general, sunt de asemenea și aditivii sau coloranții nocivi organismului.

La LifeSpot, iubitorii de deserturi sănătoase găsesc tort fără zahăr, aditivi sau coloranți artificiali. Torturile pot fi pregătite fără gluten și pot fi îndulcite la alegere cu miere de albine sau sirop de agave.

Schimbarea începe cu informarea. Fiind informați cu privire la alternativele de îndulcitori naturali pe care le avem, putem acționa mai simplu, adoptând astfel un stil de viață mai sănătos.

Evalueaza articolul!

Media voturilor: 5 / 5. Voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Cum ați găsit această postare utilă...

Urmariti-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu v-a fost utilă!

Să îmbunătățim această postare!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

Lifespot: despre alergii la copii

Despre alergii la copii Alergiile și intoleranțele alimentare la copii sunt din ce în ce mai des întâlnite în zilele noastre, ele putând afecta semnificativ calitatea vieții. Pe de o parte pe cea a părinților, care trebuie să facă față stresului de a analiza zilnic...

Ovaz fara Gluten? Are ovazul Gluten? … și Beneficiile Sale Pentru Sănătate!

Deși ovăzul este apreciat pentru valoarea sa nutritivă, există confuzie în ceea privește glutenul. Acest articol clarifică această problemă, explicând proprietățile benefice ale ovăzului, riscul de contaminare cu gluten din cauza cultivării și procesării, impactul glutenului asupra persoanelor cu boala celiacă sau sensibilitate, diferențele de reglementare privind etichetarea “fără gluten” și recomandări pentru alegerea ovăzului sigur pentru consum.

Tort baby friendly pentru un Smash the cake de neuitat

Ședințele foto Smash the cake au devenit foarte populare în ultima vreme în rândul părinților și sunt foarte prezente în mediul online. Tradiția Smash the cake Această tradiție a evenimentului Smash the cake a pornit din America și apoi, treptat a fost adoptată la...

Spirulina – ingredientul minune care întărește și hrănește organismul

CuprinsSpirulina - cum ajută organismul?Ce este spirulina?Ce conține spirulina?Beneficiile consumului de spirulinaCine poate consuma spirulina?ContraindicațiiCe tipuri de spirulină există?Spirulina verdeSpirulina albastraBeneficiile spirulinei albastre: Spirulina -...

Matcha – aurul verde și beneficiile sale asupra sănătății

Produsele raw vegane sunt apreciate și îndrăgite pentru aportul de vitamine și minerale pe care îl aduc organismului nostru. Dar de fapt ce le face să fie atât de speciale? Ingredientele care le compun. Matcha se numără printre ingredientele de seamă folosite în...
0
    0
    Cos