Stevie sau ștevie?

Ne place să mâncăm sănătos și să avem un stil de viață cât mai echilibrat, însă adesea apar confuzii cu privire la anumite alimente. Una dintre cele mai întâlnite confuzii este cea legată de stevie și ștevie.

Este același lucru, care este diferența dintre cele două? Ce folosim pentru îndulcirea deserturilor, extract de stevie sau ștevie? Ne lovim aici de situația în care un semn diacritic poate schimba complet gustul mâncării.

Stevie sau ștevie? În cele ce urmează vom prezenta diferența dintre cele două și modul în care pot fi folosite în bucătărie.

Stevia

Stevia este o plantă sud-americană, originară din Paraguay care în prezent se găsește însă și în țări precum Brazilia, Coreea, Japonia, China. Planta de stevie crește sub formă de arbust și este folosită ca îndulcitor natural.

stevie sau ștevie
Stevie

Deși este cu până la 300 de ori mai dulce decât zahărul, pulberea de stevie poate lăsa un iz amărui, din cauza glicoxidului „steviozidă”.

Stevia o întâlnim în peste 100 de specii, însă doar una se remarcă datorită proprietăților de îndulcitor natural: stevia rebaudiană. Mai mult decât atât, această specie de stevie nu lasă iz amărui.

De-a lungul anilor s-au derulat studii de specialitate cu privire la riscurile și la beneficiile steviei. Conform unui grup de toxicologi ai Universității din California, steviozida, substanța întâlnită în stevie poate avea repercursiuni asupra sănătății atunci când este consumată în exces.

De menționat însă faptul că stevia în sine nu dăunează sănătății și nu înrăutățește diabetul. Câteva dintre beneficiile consumului de stevie ca îndulcitor alimentar:

  • toleranța la glucoză poate fi îmbunătățită considerabil;
  • nevoia de insulină este redusă;
  • stevia reduce tensiunea arterială;
  • previne apariția cariilor;
  • întărește oasele.

În state precum Japonia, care au interzis complet comercializarea îndulcitorilor artificiali, s-a adoptat consumul de stevie, însă doar după 40.000 de studii clinice efectuate.

În ultimii ani a început să își facă apariția tot mai mult pe rafturile marilor magazine, fie sub formă de îndulcitor fie în compoziția dulciurilor.

Stevia este comercializată sub diverse denumiri, ceea ce ne poate face să nu o identificăm în componeța anumitor alimente.

Branduri faimoase de băuturi răcoritoare în întreaga lume o folosesc ca îndulcitor, însă utilizează denumiri ale steviei precum „Truvia”, „PureVia”, „Sweet Leaf”. Vorbim aici despre branduri precum Coca-Cola, Pepsi, Pepsi-Cola etc. 

Ștevia

Ștevia este o plantă des întâlnită la noi în țară, care mai este cunoscută în limbajul popular și sub denumiri precum dragomir, dragavei, macriș de grădină, urzica-raței, brustan, crestățea, hrenuț, limba-boului și măcrișul-cucului.

stevie sau ștevie
Ștevie

Aceasta crește în mod liber și sălbatic pe marginea drumurilor în țări din toată Europa. Ștevia este des întâlnită în bucătăria europeană, mai ales în Austria unde este considerată o adevărată delicatesă.

Consumul de ștevie crește primăvara, atunci când funzele sunt tinere iar acidul oxalic este prezent în cantități mai mici (în cantități mari acest acid poate fi responsabil de apariția pietrelor la rinichi).

În bucătăria românească frunzele de ștevie sunt folosite la ciorbe, plăcinte, salate și chiar la învelit sarmale. Acestea pot fi consumate atât crude cât și conservate prin uscare sau fierte. Consumată în stare naturală, ștevia are proprietăți depurative, tonice și diuretice.

Datorită proprietăților depurative, detoxifică organismul, curățându-l de toxinele adunate pe parcursul iernii. De asemenea, ștevia ajută la procesele de mineralizare și reechilibrare ale organismului.

În componența șteviei întâlnim substanțe active în cantități semnificative, precum vitamina A, C, E, K, acid tartric, acid oxalic, proteine, fibre și săruri minerale precum potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, zinc.

Crește ca o plantă sălbatică însă poate fi de asemenea și cultivată. Frunzele sale pot fi folosite cu succes în ameliorarea usturimii provocate de contactul pielii cu urzicile.

Mai mult decât atât, ștevia stimulează energia mentală și fizică, este o barieră împotriva bacteriilor care duc la apariția cariilor și ajută la scăderea în greutate și la reglarea nivelului de zahăr în organism.

Concluzii

După cum am putut observa, stevia și ștevia sunt diferite. Sstevia este un îndulcitor natural, iar ștevia este o plantă cultivată sau sălbatică, folosită cu succes în bucătărie.

Deși sunt diferite, atât stevia cât și ștevia ne pot ajuta să avem un stil de viață sănătos și pot reprezenta un real ajutor într-o alimentație corespunzătoare.

Zahărul poate fi înlocuit cu ușurință cu stevia, însă este esențial să ne asigurăm că aceasta este într-o formă cât mai naturală și nu facem excese, întrucât este foarte dulce.

Pe de altă parte, în sezonul cald tot mai multe persoane adoptă mâncăruri cât mai ușoare, precum supe sau salate. Ștevia este ideală în astfel de cazuri.

Ambele au proprietăți curative, iar consumate cu prudență pot aduce beneficii asupra organismului.

Mai multe despre înlocuitorii naturali ai zahărului.

0
    0
    Cos