Siropul de agave – o alternativă sănătoasă sau periculoasă?

Siropul de agave sau nectarul de agave este un cunoscut îndulcitor extras din planta de agavă. Agavele sunt plante suculente exotice, întâlnite în țări cu un climat cald, în special în Mexic și în sud-vestul Statelor Unite ale Americii. Cum a apărut siropul de agave? Planta de agavă era pe timpuri cultivată în orașul Tequila […]
3
(2)

Evalueaza articolul!

Media voturilor: 3 / 5. Voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Cum ați găsit această postare utilă...

Urmariti-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu v-a fost utilă!

Să îmbunătățim această postare!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

Siropul de agave sau nectarul de agave este un cunoscut îndulcitor extras din planta de agavă. Agavele sunt plante suculente exotice, întâlnite în țări cu un climat cald, în special în Mexic și în sud-vestul Statelor Unite ale Americii.

planta de agavă
Cum a apărut siropul de agave?

Planta de agavă era pe timpuri cultivată în orașul Tequila din Mexic pentru a fi apoi folosită în prepararea băuturii tradiționale cu același nume-Tequila. Istoria acestei băuturi este ușor incertă, însă se cunoaște faptul că se prepara dinainte de anii 1500.

Ulterior, în anii ’90, siropul de agave a început să fie promovat ca îndulcitor natural, substituient al zahărului sau al mierii de albine. Acesta este în continuare promovat ca fiind natural, având un indice glicemic scăzut și o putere de îndulcire 100% naturală.

Introducerea în alimentație

În ultimii ani, siropul de agave a ajuns să fie tot mai folosit în alimentație. Dacă la început acesta era preferat doar de persoanele cu un stil de viață raw-vegan sau de cele care suferă de diabet, acum este folosit și pentru proprietățile naturale.

Deși are un indice glicemic mic, de doar 27, este foarte dulce. Cu un gust asemeni mierii de albine, siropul de agave este de circa 1,4 ori mai dulce decât zahărul. Din acest motiv trebuie folosit cu moderație.

Având un gust neutru, siropul de agave poate fi folosit cu succes ca substituient al îndulcitorilor tradiționali, precum zahărul.

În rețetele în care se dorește înlocuirea zahărului cu sirop de agave este necesar să se ajusteze cantitatea. Spre exemplu, dacă într-o rețetă este nevoie de o ceașcă de zahăr, se va folosi sirop de agave într-o proporție de 2/3. Cel mai adesea siropul de agave este folosit pentru prepararea prăjiturilor și a băuturilor.

sirop de agave în alimentație

LifeSpot vă pune la dispoziție torturi din ingrediente 100% naturale, îndulcite cu sirop de agave.

Beneficii ale consumului

Consumul siropului de agave aduce și o serie de beneficii stării de sănătate. Înlocuind zahărul cu sirop de agave, consumat însă moderat, putem observa în timp adevărate îmbunătățiri.

Vă prezentăm în continuare o serie de beneficii ale siropului de agave:

• Datorită faptului că are un indice glicemic scăzut, reprezintă un risc scăzut de creștere a nivelului de glucoză din sânge;
• Are un conținut bogat de calciu, fiind o sursă sigură de asimilare a acestuia, cât și a vitaminelor (B, C, D, E) și mineralelor;
• Normalizează nivelul de insulină;
• Ajută la prevenirea unor tipuri de cancer;
• Comparativ cu zahărul, siropul de agave nu favorizează apariția cariilor.

Pentru a ne putea bucura însă de efectele siropului de agave, este nevoie de atenția în momentul achiziției. Pentru a evita produsele contrafăcute sau cele cu conservanți, coloranți artificiali sau aditivi, se recomandă achiziționarea siropului organic sau bio. În acest fel există certitudinea că produsul este într-adevăr un îndulcitor natural și că nu are în compoziție substanțe chimice.

Contraindicații pentru consumul siropului de gave

În funcție de procesul de fabricație, siropul de agave poate conține mai multă fructoză decât zahărul. Tocmai de aceea trebuie consumat cu moderație.

Consumul de fructoză în cantități mari nu este recomandat, indiferent dacă sunteți sau nu diabetici. Deși nu afectează nivelul de glucoză din sânge, consumată în exces fructoza poate dăuna ficatului, arterelor sau se poate ajunge la boli precum diabet, hipertensiune sau boli cardiovasculare.

Concluzii

În ceea ce privește consumul siropului de agave, se consideră că este o bună alternativă a zahărului, datorită indicelui glicemic scăzut și a beneficiilor pe care le oferă. Pentru a beneficia de toate proprietățile sale, siropul de agave trebuie să fie într-o formă cât mai naturală, neprocesată chimic.

De asemenea, atât timp cât siropul este introdus în alimentație moderat și nu se fac excese în consum, efectele negative nu vor apărea.

Mai mult decât atât, alegând îndulcirea deserturilor cu sirop de agave se pot bucura de gustul dulce toți membrii familiei, indiferent de afecțiunile cu care se confruntă sau de stilul de viață adoptat.

Evalueaza articolul!

Media voturilor: 3 / 5. Voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Cum ați găsit această postare utilă...

Urmariti-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu v-a fost utilă!

Să îmbunătățim această postare!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

Lifespot: despre alergii la copii

Despre alergii la copii Alergiile și intoleranțele alimentare la copii sunt din ce în ce mai des întâlnite în zilele noastre, ele putând afecta semnificativ calitatea vieții. Pe de o parte pe cea a părinților, care trebuie să facă față stresului de a analiza zilnic...

Ovaz fara Gluten? Are ovazul Gluten? … și Beneficiile Sale Pentru Sănătate!

Deși ovăzul este apreciat pentru valoarea sa nutritivă, există confuzie în ceea privește glutenul. Acest articol clarifică această problemă, explicând proprietățile benefice ale ovăzului, riscul de contaminare cu gluten din cauza cultivării și procesării, impactul glutenului asupra persoanelor cu boala celiacă sau sensibilitate, diferențele de reglementare privind etichetarea “fără gluten” și recomandări pentru alegerea ovăzului sigur pentru consum.

Tort baby friendly pentru un Smash the cake de neuitat

Ședințele foto Smash the cake au devenit foarte populare în ultima vreme în rândul părinților și sunt foarte prezente în mediul online. Tradiția Smash the cake Această tradiție a evenimentului Smash the cake a pornit din America și apoi, treptat a fost adoptată la...

Spirulina – ingredientul minune care întărește și hrănește organismul

CuprinsSpirulina - cum ajută organismul?Ce este spirulina?Ce conține spirulina?Beneficiile consumului de spirulinaCine poate consuma spirulina?ContraindicațiiCe tipuri de spirulină există?Spirulina verdeSpirulina albastraBeneficiile spirulinei albastre: Spirulina -...

Matcha – aurul verde și beneficiile sale asupra sănătății

Produsele raw vegane sunt apreciate și îndrăgite pentru aportul de vitamine și minerale pe care îl aduc organismului nostru. Dar de fapt ce le face să fie atât de speciale? Ingredientele care le compun. Matcha se numără printre ingredientele de seamă folosite în...
0
    0
    Cos